Hummingjay

Nå det blev ingen tågblogg. Antagligen lika så bra. Tåget var försenat, surprise surprise, men egentligen är det inte så farligt. Vi har ändå inte privatiserat vr. Lova mig att vi aldrig gör det, okej? LOVA. Och när vi nu lovar så gör vi oss aldrig någonsin av med vår avgiftsfria utbildning heller. Okej igen? Bra. (Där har ni, mina två stora insikter från i höst. Eller nå två av mina insikter kanske jag ska säga.)

Det positiva med att tåget var sent var att jag hann läsa mer av The Hunger Games som jag köpte igår på Arlanda (sjukt nonchalant jag slängde in det i texten va), och vilken bra bok! Skriven med jättestor stil bara? Men det passar mig i och för sig bra, min syn är usel märkte jag idag. Måste dock taktikera med läsandet tror jag, har hela tågresan tillbaka till södra Finland framför mig imorgon men endast en tredjedel av boken kvar. Eller kanske jag hittar följande del nånstans i en butik här? Stay tuned!

JA OCH imorgon ska jag på gastroskopi så att KUL VA.
27.11.2012 kl. 23:30

Hej bloggen!

Jag har varit borta, men nu är jag här igen! Lovar. Börjar den spännande återkomsten med att åka till Vasa så du kan antagligen vänta dig ett "tågbloggen"-inlägg lite senare idag.


"Tänker på vad jag ska blogga om"
27.11.2012 kl. 15:47

rulla klot?

Hej på er vem vill komma och bowla med mig nån dag, t.ex. nästa vecka?
23.11.2012 kl. 11:07

News from the geckoverse

Jag har köpt två glittriga eyeliners, en silver och en blå. Det var väl inte så mycket mer än det.
16.11.2012 kl. 20:37

ögon

Av nån anledning har jag hört om ögon, glasögon och linser från flera olika håll på senaste tiden, så jag här följer fria lördagsfilosofier kring ämnet, eh, syn.

På ettan i gymnasiet (när jag var sexton) konstaterades det första gången att jag hade Dålig Syn. -0.75 på höger öga, -0.25 på vänster, glasögon (röda, rätt neutrala med smala bågar; tycker nuförtiden att de är skitfula) införskaffades eftersom jag fick ont i huvudet av att försöka se tavlan/pp-slidesen. Nån dum pojke skrattade åt att jag tyckte att jag behövde glasögon, fast synfelet var så litet. Syntestet gjordes dagen före ett biologiprov som jag inte kunde läsa till pga de där ögondropparna som gör att ens pupiller blir helt sikastora. HUPS.

Efter ett tag slutade jag använda dedär röda brillorna. Kanske för att jag slutade gymnasiet? Använde jag glasögon under skrivningarna? Minns inte. Jag använde dem inte under körlektionerna i alla fall. Eller?

Och appropå körlektioner, enligt läkarutlåtandet man behöver för att få sitt körkort behöver jag inte använda glasögon när jag kör. Det är ju bra, förutom att det inte riktigt är sant. Särskilt om jag kör när det är mörkt ute; mitt mörkerseende är uselt.

Andra gången jag konstaterades ha dålig syn var under tvåan i gymasiet, jag var sjutton och vi utnyttjade en liten kupong som fanns i gymnasiekalendern, VAPAA NÄÖNTARKASTUS eller vad det kan ha stått på den. Minns inte ens vad jag hade för synfel då. -0.75 och -0.5 kanske? I alla fall fick dom fram ett brytningsfel vid det här tillfället.

Tredje  gången jag konstaterades ha dålig syn var när jag var tjugo och jobbade på fabrik. Inte för att fabriksjobbet egentligen hade något med saken att göra. Den här gången var det liksom serious business. Kontrollen tog jättelänge och det fanns hundrasjuttio olika apparater som skulle komma nära ögonen men tillslut fick optikern (eller var hon ögonläkare?) fram domen: -1.25 på höger, +0.5 på vänster, samt brytningsfel. Att vara långsynt på ena ögat och kortsynt på andra är tydligen Väldigt Ovanligt. Eeh okej men vad ska vi göra åt det då? Skaffa nya glasögon. Två par till priset av ett; ett par lila och ett par blåa, båda alldeles för breda för mitt ansikte. De lila har jag gömt nånstans, de blåa använder jag när jag måste. Så fick jag några par kontaktlinser också att pröva med med världen blev alltför psykedelisk av dem, var yr och trodde jag skulle tappa balansen hela tiden. Det värsta var att ha linser i båda ögonen (dvs plus i ena och minus i andra) och köra in i en tunnel; att gå från dagsljus till det där underliga, orangea skenet vad så fruktansvärt obehagligt.

Nuförtiden använder jag glasögon hemskt sällan, "då jag måste", som sagt. Enligt optikern skulle det vara "hela tiden", enligt mig är det "ibland när jag går på bio eller kör bil eller om jag har huvudvärk". Jag blir alltid lika förvånad över hur skarpa kanter världen har, och framför allt hur mycket djup det finns, eller kanske snarare hur lite djup jag vanligtvis ser omkring mig.

I veckan talade jag med en kille som har linser varje dag, med styrkan -0.5. Min första reaktion var oj vad onödigt, men det var dumt av mig (som tur hann jag inte säga det åt honom). När jag första gången fick glasögon var de ju lika svaga, och som jag dessutom konstaterade sen så behöver jag sällan anstränga mina ögon särskilt mycket alls, jag sitter inte vid en dator hela dagarna utan hoppar mest omkring i en blackbox och behöver i det stora hela inte förlita mig speciellt mycket på min syn. (Men obs nu börjar min vidskepliga sida kvida (rim!) så jag måste genast påpeka att jag är sjukt sjukt sjuu-hukt tacksam för att jag kan se och har ett så problemfritt förhållande till min syn)

Så där har vi ögonen i ett paket. Kanske det blir hörseln imorgon då?
10.11.2012 kl. 21:35

Jag, en riktig pudding

Min hudkräm ska innehålla "softening cocoa butter", kanske det är det som gör att den (och efter användning, jag) doftar jacky makupala.
10.11.2012 kl. 19:22

dumdedu

Om du, liksom jag, har en smartphone, så kan du, om du vill, spela både quizkampen och ruzzle med mig. På ena heter jag geckolicious och på den andra geckogecko, fast jag minns inte vilken som är vilken sådedär, ööh...
08.11.2012 kl. 20:01

Avocadosatan

Ja bara så ni vet har även jag lagat den där jäkla avocadopastan som alla talar om och ja, den var skitgod.
07.11.2012 kl. 20:14

Suits

Jag tittar på det enbart för att dedär två huvudkillarna är snygga. Vettig orsak, no?
06.11.2012 kl. 20:10

Tro

Det här inlägget är inte genomtänkt, utan mycket spontant skrivet.

Jag är så innerligt trött på att tro och vetenskap alltid ställs mot varandra. Som om det ena utesluter det andra, liksom, för vetenskap bevisar sanning medan tro "bara" är, just det, tro.

Mycket av det här kommer av att jag följer Ricky Gervais på twitter. Han är ateist och gömmer det inte. Vilket är bra, alla har rätt till sin åsikt och ska absolut uttrycka den. Vad som stör mig är att i sitt anti-religionspredikande är han ibland lika fanatisk som de som med våld ska omvända andra till just sin religion. För alltså, vad är skillnaden, när båda sidorna vill övertyga just dig om att deras tankesätt är det enda rätta?

Jag tycker att kyrka och stat ska vara separerade. Värderingar baserade på religiösa argument hör inte hemma i beslutsfattande sammanhang, skolor ska helst lära barn om alla större religioner och också filosofi och s.k. livsåskådning.

Vad jag försöker komma till är att alla ska få välja själva, såklart, och att den som fanatiskt måste bevisa sin icke-tro hela tiden är irriterande, och lite skrämmande. OCH att vetenskap och tro faktiskt kan gå hand i hand, i min värld. Som jag ser det, bevisar vetenskapen guds existens hela tiden.

Som sagt, det här är himla spontant skrivet. Jag har så många många många tankar om en massa som gäller tro och kyrka att det är allt för lätt att glida in på ett sidospår, men jag hoppas att min poäng kommer fram i alla fall. Låt mig veta vad du tycker i kommentarsfältet!


OKEJ EDIT: här är en välskriven text av Ricky Gervais om varför han inte tror på gud, och här svarar han på frågor som folk har ställt angående den första texten. Och mitt final statement blir att jag tycker att vi ska diskutera tro och religion utan att blanda in vetenskap.
05.11.2012 kl. 20:57

BPK

Jag röstade i bloggprisvalet, i en enda kategori. Årets inspiratör, på Anne Hietanen, en av mina idoler (mindreäntre.) Så nu har jag fullfyllt min plikt och kan koncetrera mig på det roliga, nämligen Bloggpriskommentatorn. Älskar bloggpriskommentatorn.
05.11.2012 kl. 20:11

huhhu.

04.11.2012 kl. 19:48

För det finns ingenting att vara rädd för

Det blåser kraftiga vindar
Förändringarnas tid är här
Det ringer på våra dörrar
Är det till glädje eller till besvär
Det beror inte på vem du är
Det beror bara på vad du gör
Den som blundar kan inte se
Att det finns ingenting att vara rädd för

Här kommer den nya tiden
Här kommer den nya tiden
Den nya tiden är här

Vi lever mitt i ett under
Där vi kan påverka alla väl
Skall livet vara fyllt av glädje
För alla eller bara för en del
Det beror inte på vem du är
Det beror bara på vad du gör
Den som blundar kan inte se
Att det finns ingenting att vara rädd för

Här kommer den nya tiden
Här kommer den nya tiden
Mmm här kommer den nya tiden
Den nya tiden är här

Vi är alla med
I den ständiga förvandlingen

Här kommer den nya tiden åh
Här kommer den nya tiden åh
Här kommer den nya tiden åh

02.11.2012 kl. 00:52

Sökorden

En outsinlig källa till bloggmaterial. En gammal favorit bland sökord som lett (eh?) till min blogg är ju "psykopat sexliv", som idag fick sällskap av "gummistövlar porr". Jag känner att jag funnit min nisch nu.
01.11.2012 kl. 00:52

Ääntä

En playlist med finsk musik är in the making. Så dela med dig, bra musik på finska? Tack.
29.10.2012 kl. 23:38


Om man går fort och skrattar mycket
så märks det inte att man är ful.(En dag slår jag alla med häpnad.)

 

Förr var detta en "känslo" (läs: angst) -blogg, numera ett selfieparadis.

 

En mailadress: odlangecko(ätt)gmail.com

Senaste kommentarer

26.03, 22:47inspiraschon av flius
01.03, 14:38Bunny av Ratata/Astrid
26.02, 13:21Bunny av Tjohej!
05.02, 17:45Titta jag kunde ändra bakgrunden! av Parisresenär